top of page
Search

Vilde tør å utforske

Vilde Sæther Haagenrud (27) bærer mange hatter. Hun er kreatør, sosiale medier-ekspert, tegner, maler og nå aktuell med podkasten Alternatid.


Fellesnevneren for alle prosjektene er et fokus på kreativ utfoldelse. En torsdagskveld på Litteraturhuset takker hun for komplimentet, men ser noe skeptisk ut da Girl Crush spør hvordan hun ble så kreativ.


– Jeg tror ikke jeg er mer kreativ enn folk flest! Det er mulig jeg bare snakker litt høyere om det, ler hun med glimt i øyet.


Det har ikke alltid vært slik. Da hun var yngre, og til og med mens hun studerte på Westerdals, syntes hun det var gøy å tegne, uten at det ble noe mer ut av det. Den kreative produksjonen kom ikke ordentlig i gang før hun forstod at det var greit å være alene og prioritere ting man ville gjøre på egenhånd.


– Opp til et visst punkt tegnet og malte jeg bare når jeg hadde tid til overs og ikke «hadde noe annet å gjøre». Da jeg begynte å forstå at jeg kunne prioritere det kreative, og si nei til andre uten å måtte unnskylde det på noen måte, skjedde det en forandring.

Vilde Sæther Haagenrud / Selvportrett

Til tross for åpenbaringen om at hun kunne si «nei», syntes hun det var vanskelig å si til andre at hun heller «ville være hjemme og tegne» i stedet for å gå ut.


– Det var konfliktfylt for meg i begynnelsen, særlig fordi jeg kjente på det at jeg ikke var spesielt flink til å tegne. Jeg syntes bare det var gøy, og da var jeg redd for at det var mindre akseptert å prioritere det. Nå vet jeg heldigvis at det er en av de aller beste grunnene til å velge å bruke tid på noe, forklarer hun.


Begynte tidlig å dele på Instagram


Selv om Vilde ikke hadde mye erfaring med tegning og maling begynte hun tidlig å dele kunsten sin på Instagram-profilen @vilde.sh.


– At jeg delte det jeg lagde på et så tidlig stadium var avgjørende for at jeg klarte å opprettholde motivasjonen til å tegne. Når man får vist noe man har laget til andre, og kan se folks reaksjoner, så kan man plutselig se en tegning på en helt ny måte, forklarer hun.

Selv er hun veldig glad i Instagram, og sosiale medier generelt. Med en mentalitet som sier at «det positive veier opp for det negative» lar hun seg først og fremst inspirere av plattformen.


– Ja, det er den mest tilgjengelige inspirasjonskilden jeg har. Har jeg lyst til å tegne eller male, uten å vite hvor jeg skal begynne, går jeg ofte til Instagram. Mengden innhold som finnes på Instagram ufarliggjør mediet, og gjør at du kan leke deg der, sier hun engasjert.


Strategi og kreativitet = sant?


Som tidligere sosiale medier-spesialist, og nå kreatør med en strategisk rolle, er det særlig i skjæringspunktet mellom det kreative og det strategiske hvor Vilde føler seg god.


– På Instagram følger jeg for eksempel ei som heter @shuturp. Hun lager enkle tegninger, som er langt fra det jeg gjør rent stilmessig, men hun har en leken og lavterskel tilnærming til tegning og Instagram som jeg beundrer. Og nå har det blitt en bedrift for henne!, forklarer hun begeistret.


Det er spesielt måten @shuturp forholder seg til Instagram, og bruker mediet på, som Vilde lar seg begeistre av.


– Ja, hun legger ut innhold ofte. Det er ikke skummelt for henne å dele tegninger, samtidig som hun tar arbeidet sitt seriøst. Hvis man vil at kreative prosjekter skal vokse, bør man unngå å se på det som en liten og ubetydelig hobby, men heller tørre å ta det på alvor, mener hun.


Det å ikke skjule at man tar noe seriøst er beundringsverdig, mener Vilde. Og det går på tvers av kunstformer.


– Jeg respekterer blant annet folk som tør å skrive ærlige tekster, uten ironi, det synes jeg er fint.


Og nå, podkast


Den nye podkasten Alternatid, som hun lager sammen med Kaja Møller-Hansen, er en måte for Vilde å utforske en annen interesse på. I podkasten undersøker de spiritualitet og alternative temaer. Det handler ikke bare om å snakke om det som finnes mellom himmel og jord, men også om å se på hverdagslige problemstillinger med en alternativ innfallsvinkel.


I de første episodene får vi blant annet høre samtaler om astrologi, sjamanisme og chakra-systemet. Vilde og Kaja prøver å inneha et perspektiv som balanser motpolene man ofte kan observere i diskusjoner rundt slike temaer.


– Enten kan man betrakte beinhard kritikk som slår hardt ned på all spiritualitet, eller så hører man fra de som er helt frelst av det spirituelle, og som går til det ekstreme lengder for å leve et alternativt liv. Vi prøver å finne en middelvei. Jeg mener at mange kan ha mye å lære av de ulike spirituelle konseptene, også tror jeg alle vil tjene på å stoppe opp og undre litt, forklarer hun.



I hver episode av Alternatid vil de ha med en ekspert som kan fortelle om et gitt tema. Intensjonen med hver episode er ikke å erklære noe som sant eller usant. Poenget er å lære mer om hva for eksempel astrologi eller sjamanisme innebærer, fra noen som kan det.


– Media er ofte veldig raske med å erklære spirituelle konsepter som tull, uten å undersøke hva det faktisk går ut på. Det virker ikke som at målet er å avsløre useriøse sider ved den alternative bransjen, men heller stemple alt som er annerledes for tull og tøys. I Alternatid er vi undrende og åpne nok til å vite at vi ikke vet alt. Det går an å både være spirituelt interessert og å ha bena godt plantet på jorden, sier hun engasjert.


Så dere stiller kritiske spørsmål?


– Ja, vi er kritiske og nysgjerrige. Vi er nøye med hvem vi snakker med, og vil ikke gi useriøse mennesker spalteplass. Målet er at vi får stilt de riktige spørsmålene. Mange av temaene koker ofte ned til selvrefleksjon, og det synes vi er svært interessant, forklarer Vilde.


Mye spennende å se frem til


Etter over ett års arbeid med podkasten slippes de første episodene endelig i februar.


– Er det noe vi bør se ekstra mye frem til?


– Jeg gleder meg til å lære mer om sjamanisme. Jeg synes for eksempel det er spennende at Durek Verret har fått så mye mediaoppmerksomhet, samtidig som få vet hva sjamanisme konkret går ut på. Der er jeg helt blank selv, forklarer hun.


Med astrologi og sjamanisme på agendaen er det ikke sikkert at podkasten vil appellere til alle.


– Nei, vi håper og tror at det blir interessant både for de som tror på det meste, og for de som er litt kritiske. Er man ikke interessert i temaene i det hele tatt finnes det sikkert andre podkaster man heller bør lytte til, medgir hun.


Det er lett å trekke linjer til Goop, som i det siste har fått mye kritikk for både vaginalys og en ukritisk vinklet dokumentarserie på Netflix.


– Ja, de har virkelig fått høre det i det siste! Jeg har ikke sett på det selv ennå, men jeg tror kanskje at de i større grad presenterer innholdet sitt som sannhet. Det mener jeg er problematisk.


– Så dere er ikke Goop?


– Nei, vi er ikke Goop! Vi har en annen innfallsvinkel til alternative temaer, og vi kommer ikke til å gå til innkjøp av vaginalys med det første, sier hun.



Comments


bottom of page